Ikääntymisen merkit Ryhdikkyyden väheneminen

Ihon yleisen ikääntymisen prosessi alkaa noin 25 vuoden iästä lähtien vaikuttaa siihen, miltä iho näyttää ja tuntuu. Ihon optimaalista terveyttä ylläpitävän järjestelmän toiminta alkaa tästä ikävuodesta alkaen hidastua. Elimistö tuottaa aiempaa vähemmän aineita, jotka antavat iholle nuorekkaan ilmeen, ja aiheuttaa merkkejä, jotka näkyvät ulospäin. Yksi näistä merkeistä on ihon ryhdikkyyden väheneminen. Muita ovat täyteläisyyden väheneminen ja rypyt. Ihon yleiseen ikääntymiseen on kahdenlaisia syitä. Sisäiset syyt johtuvat perintötekijöistä ja iästä, eikä niitä voi pysäyttää. Ulkoiset tekijät sen sijaan liittyvät elämäntapoin, ja niihin voi vaikuttaa positiivisesti kokonaisvaltaisella lähestymistavalla ennaltaehkäisyyn.

 

 

MERKIT JA OIREET

Ihon yleinen ikääntyminen tapahtuu tietyissä ihon kerroksissa:

Orvaskeden kerrokset

 • Muutokset: Hidastunut solujen uusiutuminen, vähentynyt lipidien tuotanto
 • Ulkoiset merkit: Aiempaa karheampi ja kuivempi iho, jossa on juonteita ja ryppyjä. Iho on aiempaa herkempi UV-valolle, hitaammin paraneva ja helpommin tulehtuva.

Verinahan kerrokset


 • Muutokset: Kollageeni vähenee 1 %:lla vuodessa ja elastiinitasot laskevat. Verenkierto hidastuu.
 • Ulkoiset merkit: Kimmoisuus vähenee, iho vahingoittuu aiempaa helpommin ja on entistä alttiimpi ryppyjen ilmaantumiselle. Ryhdikkyyden väheneminen. Nuoreen ihoon yhdistettävä ruusunpunainen hehku vähenee.

Ihonalaiskerrokset

 • Muutokset: Lipidisolujen koon ja lukumäärän pieneneminen.
 • Ulkoiset merkit: Täyteläisyyden väheneminen, ryppyjen syveneminen ja kuopalle painuvat posket. Hidastunut haavojen paraneminen.

Ikääntyvän ihon kerrokset
Iho koostuu kerroksista, joista ylin on epidermis eli orvaskesi. Kukin kerros ikääntyy eri tavalla.

Miten ryhdikkyyden vähenemisen tunnistaa?

Ihon ryhdikkyyden väheneminen alkaa yleensä näkyä naisilla vaihevuosien aikaan tai niiden jälkeen. Iho muuttuu tässä elämänvaiheessa ja tarvitsee aiempaa enemmän hoitoa. Ihon joustavuus tuntuu usein vähentyneen. Tähän liittyy usein ryppyjen syveneminen ja ihon hehkun väheneminen.

Ihon ryhdikkyyden väheneminen näkyy ihon pinnalla kolmella tavalla:

 • Iho ohenee. Kasvojen ihon elastisuus vähenee ja iho saattaa alkaa veltostua.
 • Rypyt syvenevät. Kun iho menettää kyvyn säilyttää muotonsa, rypyistä tulee syvempiä.
 • Ihosta tulee kalpeampi ja sameampi.

Nuori nainen, joka venyttää oikeaa poskeaan.
Ryhdikkyyden väheneminen saa ihon tuntumaan vähemmän joustavalta.
SYYT JA LAUKAISEVAT TEKIJÄT

Miksi tämä tapahtuu iholle?

Ryhdikkyyden väheneminen on tietyssä määrin väistämätöntä ja osa ihon yleistä ikääntymistä. Tämä ongelma on osin seurausta hormonaalisten muutosten kaltaisista sisäisistä tekijöistä sekä ihon vanhenemisesta ja sen vaikutuksesta ihon rakenteeseen.

Ikääntymisen myötä ihon ylempien ja keskikerrosten (orvaskeden ja verinahkan) välinen liitos muuttuu. Tämä liitos muodostuu papilleista. Kunkin papillin keskellä olevat suonet kuljettavat ihon ylimpään kerrokseen ihon tarvitsemia ravinteita, kosteutta ja happea. Nuoressa ihossa papillit ovat syviä ja lähellä toisiaan. Tämä antaa nuorelle iholle sen paksuuden ja sileyden.

Vanhenemisen myötä papillit lyhenevät ja niiden määrä vähenee. Tämän seurauksena iho menettää joustavuuttaan ja kimmoisuuttaan ja ryppyjen määrä lisääntyy.
Kollagenin ja elastiinin tuotanto vähenee niin ikään ajan myötä, minkä seurauksena aineet, jotka tekevät ihosta kimmoisan, vähenevät.
Tämä lisää ryppyjen ilmaantumisen todennäköisyyttä. Lisäksi ravinteiden ja hapen tehokas kulkeutuminen ihon ylimpään kerrokseen hidastuu iän myötä. Tämän hidastumisen seurauksena iho alkaa näyttää sameammalta ja kalpeammalta.

Graafinen esitys nuoren ihon rakenteesta.
Nuoren ihon tiheät ja syvät papillit kuljettavat tehokkaasti ihon ylimpään kerrokseen ravinteita, kosteutta ja happea.
Graafinen esitys vanhemman ihon rakenteesta.
Vanhemman ihon papillien tiheys ja lukumäärä vähenee. Tämän seurauksena järjestelmä ei enää toimi yhtä tehokkaasti kuin aiemmin ja ihon hehku ja joustavuus vähenevät.

Ihon ryhdikkyyden ja hehkun vähenemisen taustalla vaikuttaa lisäksi joukko muita sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä:

Hormonaaliset muutokset
Hormonaalisen toiminnan hidastuessa hidastuvat myös tietyt prosessit ihon sisällä. Yksi niistä on sidekudoksen tuotanto. Tämä tarkoittaa, että vaihevuosien jälkeen elimistö tuottaa vähemmän aineita, jotka antavat nuorelle iholle sen ryhdikkyyden ja tasaisuuden. Näitä aineita ovat muun muassa hyaluronihappo, kollageeni ja elastiini. Tuloksena on yleinen ihon kiinteyden väheneminen, joka sekä näkyy että tuntuu. 

Auringonvalon vaikutukset
Auringonvalon vaikutukset ovat oksidatiivisen stressin pääasiallinen aiheuttaja. Ne heikentävät ihon rakennetta ja pahentavat ongelmaa. Tämän seurauksena ihon ryhdikkyyden ja hehkun väheneminen on entistä näkyvämpää. Tämä voi ilmetä samanaikaisesti ihon epätasaisuuden, maksaläiskien ja ihon kuivuuden kanssa. Ihon päivittäinen suojaaminen näiltä UV-vaurioilta sopivalla aurinkosuojatuotteella hidastaa prosessia ja auttaa myös estämään ryppyjen muodostumista ja täyteläisyyden vähenemistä.

Tupakointi
Savukkeissa olevat kemikaalit vähentävät ihon kollageenia ja elastiinia oksidatiivisen stressin vaikutuksesta. Savukkeiden polttaminen kiihdyttää kaikin tavoin ihon ikääntymistä. Se muun muassa lisää ryppyjä ja täyteläisyyden vähenemistä.

Keski-ikäisen naisen kasvot.
Estrogeenien määrän väheneminen voi johtaa tulehdusten lisääntymiseen ja pahentaa ruusufinnin tapaisia iho-oireita.
Nainen, joka suojaa silmiään auringolta oikealla kädellään.
Aurinko nopeuttaa ikääntymisprosessia voimakkaasti.
RATKAISUT

Kuinka palauttaa ihon ryhdikkyys ja hehku?

Ryhdikkyyden väheneminen voidaan pitää hallinnassa pelkillä ihonhoitotuotteilla tai käyttämällä ihonhoitotuotteiden rinnalla invasiivisempia hoitomuotoja.

Ihonhoitotuotteet, jotka auttavat palauttamaan ihon ryhdikkyyden ja hehkun, voivat sisältää seuraavia vaikuttavia ainesosia.

Vaikuttavat ainesosat

 • Antioksidantit
Koska ihon yleinen ikääntyminen johtuu osittain oksidatiivisesta stressistä, antioksidanttien käyttö voi usein auttaa ihoa suojaamaan itseään. Tällä voidaan hidastaa prosesseja, jotka johtavat ihon ryhdikkyyden ja hehkun vähenemiseen sekä muiden ikääntymisen merkkien, kuten täyteläisyyden vähenemisen ja ryppyjen, ilmaantumiseen.

 • Arktiini 
on takiaisen hedelmästä valmistettava kasviuute, joka stimuloi ihosolujen uusiutumista ja kiinteyttää ikääntymisen ja hormonaalisten muutosten ohentamaa ihoa. Arktiini on pääainesosa Eucerin DermoDENSIFYER -sarjan tuotteissa.

• Apiaceae-peptidit 
auttaa ikääntynyttä ihoa uusiutumaan nopeuttamalla prosesseja, jotka vahvistavat iholle uutta joustavuutta ja nostetta tuovaa rakennetta. Apiaceae-peptidit ovat osa Eucerin DermoDENSIFYER -sarjan tuotteiden koostumuksta.

Nainen, joka levittää voidetta kasvoilleen.
Antioksidantteja, arktiinia ja apiaceae-peptidejä vaikuttavina aineina sisältävien valmisteiden käyttö voi auttaa ihoa suojautumaan ja hidastaa ikääntymisprosessia.
Nainen, joka levittää Eucerin-tuotetta vasemmalle poskelleen.
Optimaalisen ja silmin havaittavan vaikutuksen saavuttamiseksi on suositeltavaa käyttää koko Eucerin DermoDENSIFYER -tuotesarjaa.

Invasiiviset hoidot

Näitä hoitoja saa antaa vain koulutettu ammattilainen kliinisessä ympäristössä.

Kemiallinen kuorinta
Glykoli- tai maitohappokuorinnalla pyritään parantamaan ja pehmentämään ihoa poistamalla sen vaurioituneet ulkokerrokset. Kuorinta voi myös lisätä ihon ryhdikkyyttä ja paksuutta, sillä se edistää kollageenin tuottamista elimistössä. Koska kuorinta jättää ihon alttiiksi vaurioille, hoidon jälkeen on hyvin suositeltavaa käyttää aurinkosuojatuotetta, kuten Eucerin Sun Fluid 50+.

Laserkuorinta
Kasvojen ihon uloimmat kerrokset poistetaan laseroinnilla, mikä stimuloi uusien kollageenisäikeiden kasvua. Kun hoidettu alue paranee, iho paksuuntuu ja sen ryhdikkyys paranee. Hoidon jälkeen iho on kuitenkin altis ympäristön vaikutuksille, joten aurinkosuojatuotteen, kuten Eucerin Sun Fluid 50+, käyttö on välttämätöntä.

Ihon ryhdikkyyden ja hehkun vähenemistä voidaan lisäksi hidastaa kokonaisvaltaisella ennaltaehkäisyllä.

Nainen, jonka kasvojen ihoa kuoritaan kemiallisesti.
Kemiallisen kuorinnan tarkoituksena on parantaa ihon rakennetta poistamalla vaurioituneet kerrokset.
Nainen, jonka kasvojen ihoa hoidetaan laserilla.
Laserkuorinta poistaa niin ikään vahingoittuneet kerrokset ja samalla stimuloi kollageenin kasvua.