nainen hymyilee katsoessaan peiliin

Hyperpigmentaatio - mikä aiheuttaa pinmenttimuutoksia ja miten voin vähentää niitä?

Lukuaika 5 min
Näytä lisää

Ihon epätasainen pigmentaatio (tai hyperpigmentaatio) on yleinen iho-ongelma. Tummia läiskiä (kutsutaan myös maksaläiskiksi) esiintyy usein kasvoissa, käsissä ja muissa kehon osissa, jotka altistuvat säännöllisesti auringolle. Tässä artikkelissa tarkastellaan pigmenttimuutosten eri tyyppejä, mitä voit tehdä ehkäistäksesi niiden syntymistä ja miten voi vähentää jo olemassa olevia pimnettimuutoksia.

Mitä on hyperpigmentaatio ja millaisia erilaisia tyyppejä on?

Hyperpigmentaatio aiheuttaa tummia laikkuja, jotka voivat vaihdella kooltaan ja väriltään

Hyperpigmentaatio on termi, jota käytetään kuvaamaan ihon epätasaista pigmentaatiota. Tämä tapahtuu, kun ihon väristä vastaava pigmentti eli melaniinin tuotanto lisääntyy.

Hyperpigmentaatio näkyy tummina läiskinä iholla ja saa ihon näyttämään epätasaiselta. Hyperpigmentaatio tunnetaan maksaläiskinä, aurinkokesakkoina tai aknearpina eli tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio . Toinen hyperpigmentaatiotyyppi on pisamat.

Tummalla iholla yleensä näkyy helpommin hyperpigmentaatio kuin vaalealla iholla, sillä ihon pigmentaatio on voimakkaampaa tummassa ihossa.

Pigementtimuutokset ja ikääntynyt iho

Pigmenttimuutokset ovat yleisiä kasvoilla

Pigmentiimuutokset voivat lisääntyä ihon ikääntyessä ja varsinkin jos iho altistuu auringolle. Muutoksia voidaan nähdä yleensä kasvoilla, kaulalla, dekoltee-alueella, käsissä ja käsivarsissa, sillä ne altituvat helposti auringolle. Pigmenttimuutokset ovat yleensä pieniä, tummia laikkuja iholla.

Melasma

Melasma (hormonien aiheuttama hyperpigmentaatio) on yleinen raskauden aikana

Melasmassa kehittyy erityisesti kasvoihin laajoja hyperpigmentaatioalueita.

Vaikka melasmaa voi esiintyä sekä miehillä että naisilla, se on yleisempi naisilla, ja sen uskotaan johtuvan hormonitasojen muutoksista.  Melasmaa esiintyy 10-15 prosentilla kaikista raskaana olevista naisista ja 10-25 prosentilla naisista, jotka käyttävät suun kautta otettavia ehkäisymenetelmiä1. Melasmaa kutsutaan joskus raskausnaamioksi.

1The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr. Claudia Aguirre lainaus Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010) What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373-378.

Tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio

Aknesta kärsivillä ihmisillä esiintyy usein tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota

Post-inflammatorinen hyperpigmentaatio syntyy, kun ihovaurio kuten haava paranee jättäen tasaisen, värjäytyneen alueen. Sitä esiintyy usein aknesta kärsivillä, ja se voi johtua myös kosmeettisista hoidoista, kuten laserhoidosta ja kemiallisista kuorinnoista. Tummemman ihonvärin omaavilla on yleisempää saada tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio.

On muitakin tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ihoalueiden tummumista (kuten arvet, luomet, aurinkokeratoosit ja ihosyöpä), mutta niitä ei pidetä hyperpigmentaation muotona.

Mikä aiheuttaa ja/tai laukaisee hyperpigmentaatiota?

Hyperpigmentaatio johtuu melaniinituotannon lisääntymisestä. Melaniini on luonnollinen pigmentti, joka antaa ihon, hiusten ja silmien värin. Melaniinin lisääntynyttä tuotantoa voivat aiheuttaa monet tekijät, mutta yleisimpiä ovat auringolle altistuminen, hormonaaliset muutokset, ikä, ihovauriot ja tulehdukset.

Auringolle altistuminen ja hyperpigmentaatio

Auringonvalo laukaisee melaniinin tuotannon ja on tärkein syy hyperpigmentaatioon

Auringolle altistuminen on ylivoimaisesti tärkein hyperpigmentaation syy, koska auringonvalo käynnistää melaniinin tuotannon. Melaniini toimii ihon luonnollisena aurinkosuojana suojaamalla ihoa haitallisilta UV-säteiltä, mikä saa ihon ruskettumaan auringossa. Liiallinen auringonotto voi kuitenkin häiritä tätä prosessia ja johtaa hyperpigmentaatioon.

Kun tummat läiskät ovat muodostuneet, auringolle altistuminen voi myös lisätä riskiä saada lisää pigmenttimuutoksia, melasmaa ja  tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota.

Hyperpigmentaatio ja hormonit

Ylähuulen hyperpigmentaatio voi johtua hormonaalisista muutoksista

Hormonit ovat tärkein syy tietynlaiseen hyperpigmentaatioon, jota kutsutaan melasmaksi tai kloasmaksi. Se on erityisen yleistä naisilla, ja sen ajatellaan syntyvän, kun naispuoliset sukupuolihormonit estrogeeni ja progesteroni stimuloivat melaniinin ylituotantoa, kun iho altistuu auringolle.

Hyperpigmentaatio voi olla myös tiettyjen hormonihoitojen sivuvaikutus.

Hyperpigmentaatio ja ikä

Ihon ikääntyessä melaniinia tuottavien solujen (joita kutsutaan melanosyyteiksi) määrä vähenee, mutta jäljelle jäävät solut kasvavat kooltaan ja niiden jakautuminen keskittyy. Nämä fysiologiset muutokset selittävät ikäläiskien lisääntymisen yli 40-vuotiailla.

Hyperpigmentaatio, ihovauriot ja tulehdukset

Kuten nimestä voi päätellä, tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota esiintyy ihovamman tai tulehduksen, kuten viiltohaavan, palovamman, kemikaalialtistuksen, aknen, atooppisen ihottuman tai psoriaasin, jälkeen. Iho muuttuu tummemmaksi ja värittyneemmäksi sen jälkeen, kun haava on parantunut.

Hyperpigmentaatio, sairaudet ja lääkkeet

Tiettyjen sairauksien ja lääkkeiden tiedetään aiheuttavan hyperpigmentaatiota

Hyperpigmentaatio on myös oire tietyistä sairauksista, kuten autoimmuunisairauksista ja ruoansulatuskanavan sairauksista, aineenvaihduntaongelmista ja vitamiinipuutoksista.

Sitä voivat aiheuttaa myös tietyt lääkkeet, kuten solunsalpaajalääkkeet, antibiootit, malarialääkkeet ja kohtauslääkkeet.

Keskustele ihotautilääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa, jos olet huolissasi pigmenttimuutoksista tai jos ne alkavat vuotaa verta, kutittaa tai muuttaa kokoa tai väriä.

Miten voin ehkäistä hyperpigmentaatiota?

Aurinkosuojan käyttäminen päivittäin voi auttaa ehkäisemään hyperpigmentaatiota

Aurinkovoiteen käyttö on tärkein asia, jonka voit tehdä hyperpigmentaation ehkäisemiseksi. On tärkeää muistaa, että auringon säteet vaikuttavat ihoon myös pilvisellä säällä, joten anna ihollesi sen tarvitsema suoja joka päivä. Eucerin Anti-Pigment Day SPF 30 sekä vähentää hyperpigmentaatiota että antaa tehokkaan UVA- ja UVB-suojan (SPF 30) ja estää uusien auringon aiheuttamien pigmenttiläiskien muodostumisen.

Ihon auringolle altistumisen rajoittaminen vähentää myös hyperpigmentaation esiintymistä. Kun iho altistuu auringolle, iholle on levitettävä säännöllisesti aurinkosuojatuotetta, jossa on asianmukainen suojakerroin ja se kehitetty erityisesti ihotyypillesi.

Voit tutustua Eucerinin luotettavien aurinkosuojatuotteiden valikoimaan tarkemmin täällä.

 

Miten ehkäistä hyperpigmentaatiota?

Valitettavasti aina ei ole mahdollista estää ihon pigmenttimuutoksia, mutta on olemassa tapoja, jolla voidaan ennaltaehkäistä muutoksia:

  • Yritä välttää auringonottoa klo 10-16, jolloin auringon UV-säteet ovat voimakkaimmillaan.
  • Istu varjossa tai aurinkovarjon alla altistumisen minimoimiseksi.
  • Käytä suojavaatetusta, kuten aurinkohattua ja aurinkolaseja.
  • Käytä aurinkosuojatuotteita päivittäin, myös kylminä kuukausina.
  • Käytä säännöllisesti kosteuttavia tuotteita, jotta ihon suojakerros palautuu (auttaa suojaamaan ihoa auringon UV-säteiltä).
  • Vältä finnien puristelua tai naarmujen ja haavojen raapimista. Tämä voi johtaa tulehdukseen ja tumentaa pigmenttiä.
  • Varmista, että ihonhoitotuotteesi ei aiheuta polttavaa tai kirvelevää tunnetta. Ihon ärsytys voi lisätä hyperpigmentaatiota ja melasmaa.

Hyperpigmentaation hoito

Vaikka ennaltaehkäisy on paras keino pigmenttimuutoksiin, on keinoja  häivyttää ja estää pigmenttimuutosten lisääntyminen.

Jos olet huolissasi hyperpigmentaatiosta, etsi tuotteita, jotka on kehitetty torjumaan tätä ongelmaa ja joiden tehokkuus on kliinisesti ja dermatologisesti todistettu.

Dermokosmeettiset ratkaisut hyperpigmentaatiota vastaan

Eucerin Anti-Pigment -linja on kehitetty erityisesti vähentämään ihon hyperpigmentaatiota. Kaikki linjan kuusi tuotetta - päivävoide, yövoide, seerumi, paikallishoitotuote, silmänympärysvoide ja puhdistusgeeli - sisältävät Thiamidolia, tehokasta ja patentoitua ainesosaa, joka vaikuttaa pigmentaation lähteellä vähentämällä melaniinin tuotantoa.

Tuotteet ovat kliinisesti ja dermatologisesti todistettu vähentävän tummia läiskiä ja ehkäisevän niiden uusiutumista. Ensimmäiset tulokset näkyvät kahden viikon kuluttua ja läiskät vaalentuvat säännöllisellä käytöllä.

Eucerin Anti-Pigment Day tarjoaa tehokkaan suojan auringolta SPF 30:n ja UVA-suodattimien avulla ja ehkäisee auringon aiheuttamien tummien läiskien muodostumista uudelleen. Näkyvät tulokset kahden viikon kuluttua.

Eucerin Anti-Pigment Dual Serum sisältää Thiamidolia ja hyaluronihappoa. Hyaluronihappo koskeuttaa ihoa tehokkaasti.

Hyperpigmentaation hoitoon käytetään yleisesti muitakin aktiivisia ainesosia - vaihtelevalla menestyksellä. Näitä ovat muun muassa arbutiini, atselaiinihappo, kojiinihappo, muut resorsinolijohdannaiset, kuten B-resorsinoli, sekä C-vitamiini ja sen johdannaiset.

Dermokosmeettinen ratkaisu ei ole invasiivinen, ja sitä voidaan käyttää ympäri vuoden osana päivittäistä ihonhoitorutiinia hyperpigmentaation vähentämiseksi. Sitä voidaan käyttää myös pidentämään dermatologisen hoidon vaikutuksia.

 

Eucerin Anti-Pigment Range

Hyperpigmentaation poistaminen: dermatologiset hoidot

Kemiallinen kuorinta voi auttaa vähentämään hyperpigmentaatiota ja paljastamaan uuden ja tasaisesti pigmentoituneen ihon

Dermatologiset hoidot, kuten kemialliset kuorinnat ja laserhoito, voivat auttaa vähentämään hyperpigmentaatiota:

  • Kemiallisissa kuorinnoissa käytetään kemiallista liuosta kasvoille, kaulalle ja käsille kuorimaan ihoa (poistamaan kuolleita ihosoluja), stimuloimaan uusien ihosolujen kasvua ja tuomaan esiin uutta ihoa.

  • Laserhoidoilla on samanlainen vaikutus, mutta ne ovat usein tarkempia, koska ihotautilääkärillä on paremmat mahdollisuudet kontrolloida hoidon voimakkuutta. Niihin liittyy vaikutusalueiden säteilyttäminen korkeaenergisellä valolla. Lievimmät hoidot vaikuttavat vain ihon uloimpaan kerrokseen (epidermis), kun taas voimakkaammat hoidot voivat ulottua ihon syvimpiin kerroksiin asti.

Ihotautilääkärit voivat myös määrätä ja/tai käyttää hydrokinonia, jota pidetään edelleen tehokkaimpana aineena hyperpigmentaation vähentämisessä. Sitä voidaan kuitenkin käyttää vain rajoitetun ajan, sillä muiden kemiallisten kuorintojen ja laserhoitojen tapaan se voi ärsyttää ihoa ja jopa aiheuttaa tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota, erityisesti henkilöillä, joilla on tummempi iho.